За празника

Община Кюстендил и Институт по земеделие – Кюстендил Ви канят да вземете участие в

ПРАЗНИКА НА ЧЕРЕШАТА

Културният живот в Община Кюстендил е съчетание от българската традиция и новите тенденции от съвременното общество. Своеобразният синтез от тях, пречупен през мирогледа на кюстендилските творчески гилдии, създават една местна ендемична културна среда.

В град Кюстендил има традиционни ежегодни празници, които са уникални за страната и характеризират манталитета на местното население; те са израз на приемственост и развитие на традициите в региона.

Основният смисъл и съдържание в четирите най-характерни за града празници са свързани с термалните извори, светлината и плодородната земя.

Това са и трите елемента, които даряват живота и благоденствието на населението в Кюстендил от дълбока древност.

Foto Sviat-0147

Празникът на черешата е емблематичен за град Кюстендил.

Кюстендил получава званието “Майка на овощарството” още през 1896г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба.

Всяка година участниците изненадват всички дошли да видят, докоснат и вкусят разнообразието от сортове череши на кюстендилския овощен край. За гражданите и гостите на града “Празника на черешата” е истинска феерия от уникални черешови фантазии – дори такива, каквито въображението на човек трудно може да си представи.

На “Празника на черешата” Институтът по земеделие представя над 100 сорта череши.

Само на този единствен в България празник можете да откриете многообразието на черешовия свят – вкусни кулинарни произведения с череши, сиропи, черешово сладко!

Празникът на черешата е съпътстван от конкурс в три направления за:

  • най- атрактивно вешало
  • най- красиво аранжиран черешов щанд
  • най- едра череша

Участниците в конкурса се стремят да покажат най-хубавите череши и най- добрите си идеи за този красив и ярък плод, за да завладеят и изненадат публиката и журито.

Избраните получават грамота със Златен печат за утвърждаване, популяризиране и съхранение на културното наследство. Събралите най-много грамоти със златни печати на този празник получават награда – специален приз Златен плакет. Това признание е стимул за развитие и постигане на бъдещи успехи на участниците в празниците на града.

Празникът е съпътстван от концертна програма, включваща тематичен фолкорен концерт “Черешчица род родила”, в който песента и музиката на българските гласове завладяват публиката. В тези песни черешата е символ и поминък на народа, знак за благоденствие от миналото, в настоящето и бъдещето.

Празникът завършва с концерт на популярна съвременна музика на известни изпълнители от цял свят.

Черешите са предвестници на лятото, ключът от вратата към берекета и успеха на кюстендилския овощен край!

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s